A földimandula hatásai az egészségre
A földimandula, más néven chufa, sárga dió vagy
tigrismogyoró, valójában nem dió, hanem ehető gumó. Mérete megegyezik a
csicseriborsó méretével, de ráncosak, rágós textúrájúak, édeskés, dióra
hasonlító íze van. A régi írások elmondása szerint ő volt az első Egyiptomban
termesztett növény, amelyet hagyományosan élelmiszerként és gyógyszerként is
felhasználtak. Rendkívül gazdag különféle tápanyagokban, és ennek köszönhetően
számos egészségügyi hatása van – kezdve a jobb emésztéstől, a szívbetegségek
kialakulásának kockázatának csökkentéséig.
A földimandula egészségre gyakorolt jótékony hatásai,
amit a kutatások eredményei is alátámasztanak:
Gazdag tápanyagokban
A földimandula különféle tápanyagokat és hasznos növényi vegyületeket
tartalmaz. Tápanyag-tartalma fajtától is függ. Három fő változata van: fekete,
barna és sárga. A földimandula antioxidánsokban is gazdag, melyek jótékony
vegyületek, amelyek lassítják a szervezet öregedését, és segítenek olyan
betegségekkel szemben, mint a rák és a keringési problémák (2, 3). A kutatások
arra is rámutattak, hogy a csíráztatott földimandulának nagyobb az
antioxidáns-tartalma (4). Emellett más anyagokat – úgy nevezett
anti-tápanyagokat – is tartalmaz, például fitátokat, oxalátokat, szaponinokat
és tanninokat, melyek csökkenthetik a tápanyagok felszívódását a bélben. A
gumók csírázása vagy pörkölése étkezés előtt azonban hatékonyan csökkenti az
anti-tápanyagszintet, megkönnyítve a test számára a sok tápanyag felszívódását
és felhasználását (5). A földimandula rostokban, vitaminokban, ásványi
anyagokban és más jótékony növényi vegyületekben is bővelkedik. A tigrismogyoró
csírázása vagy pörkölése étkezés előtt fokozhatja antioxidáns szintjét, és
javíthatja a tápanyagok felszívódását.
Javíthatja az emésztést
A földimandulában lévő hatóanyagok különféle módon
segíthetik az egészséges emésztést. Rendkívül magas oldhatatlan rosttartalommal
rendelkezik, ami gyakorlatilag változatlan formában, emésztés nélkül jut át a
vastagbélbe. Az oldhatatlan rost növeli a széklet ballaszttartalmát, javítja a
tranzitidőt, így csökkenti a székrekedés kialakulását (1, 6). A
tigrismogyorókról azt is feltételezik, hogy rezisztens keményítőt tartalmaznak,
amely olyan rost, amely táplálja a bélben található jótékony baktériumokat,
elősegítve az emésztés zavartalan működését (7). Ezenkívül a földimandula
tartalmaz enzimeket, például katalázokat, lipázokat és amilázokat, amelyek
elősegítik a bélben lévő ételek lebontását, enyhítve a gáztermelődést, az
emésztési zavarokat és a hasmenést (7). Ne feledje, hogy a földimandula magas
rosttartalma kezdetben kellemetlen gázképződést vagy puffadást okozhat. A
földimandula jó oldhatatlan rostforrás, amely megakadályozza a székrekedést és
elősegíti az emésztés zavartalan működését. Fokozatosan adjuk hozzá étrendünkhöz,
hogy elkerüljük a kellemetlen gázképződést vagy a puffadást.
Csökkentheti a vércukorszintet
Állatkísérletek azt mutatják, hogy a földimandula kivonat
segíthet csökkenteni a vércukorszintet. Ezért a hatásért nagyrészt a gumók
magas rosttartalma lehet a felelős, amely lelassíthatja a cukor felszívódását a
bélben (5). A tigrismogyoróban arginin aminosav is van, amely növelheti az
inzulintermelést és érzékenységet, melyek fontos tényezők a vércukorszint
szabályozásában (8, 9, 10). Ezenkívül a kémcsőben végzett vizsgálatok azt
mutatják, hogy a földimandula kivonat gátolhatja a szénhidrátemésztő enzimek
működését a bélben. Ennek eredményeként kevesebb cukor szívódik fel a bélből,
hasonlóan néhány vércukorszint-csökkentő gyógyszer hatásához. A kutatók úgy
gondolják, hogy ez potenciálisan csökkenti a vércukorszintet, bár ennek
határozott kijelentése előtt több kutatásra, így humán megfigyelésekre is
szükség van (11).
Javíthatja a szív egészségét
A földimandula hatóanyagai jótékony hatással lehetnek a
szíve egészségére. Ez részben annak köszönhető, hogy egyszeresen telítetlen
zsírokat tartalmaz (12, 13, 14). Az egyszeresen telítetlen zsírokban gazdag
étrend az alacsonyabb „rossz” LDL-koleszterinszint és a „jó” HDL-koleszterin
szint szempontjából lényeges. A normális koleszterinszint esetén alacsonyabb a
szívroham, stroke és a szívbetegség okozta halál kockázata (15, 16). Sőt, a
tigrismogyoróban található arginin elősegítheti a szív egészségét, mivel a
szervezet felhasználhatja nitrogén-oxid előállítására, amely egy olyan
vegyület, amely elősegíti az erek tágulását, ezáltal csökkentve a vérnyomást
(17, 18). A kutatási eredmények összefüggésbe hozza, hogy a jobb vérkeringés
következtében alacsonyabb a vérrögképződés valószínűsége, így ezek szintén
csökkentik a kardiovaszkuláris betegségek kockázatát (7).
A földimandula támogatja az immunrendszer normál
működését
Az egyik kutatócsoport földimandula kivonatot tesztelték
többféle, az embereknél gyakran betegségeket okozó baktérium törzzsel szemben.
Az extraktum hatásos volt és jól vizsgázott az E. coli, a Staphylococcus és a
Salmonella baktériumok ellen (19). Egy másik sejtvizsgálat is hasonló
eredményeket kapott. A kutatók véleménye, hogy a földimandula kivonatok
hatékonyak lehetnek az antibiotikumokkal szemben ellenálló baktériumfertőzések
leküzdésében is (20). Ehhez viszont még további tanulmányokra van szükség,
mielőtt határozott következtetéseket vonnának le.
A földimandula afrodiziákum is
A több ezeréves megfigyeléseken alapuló ayurvédikus
gyógyászat a földimandulát afrodiziákumként is használja. Ezen kívül a nigériai
férfiak generációk óta használják merevedési diszfunkciók kezelésére, a sperma
számának növelésére és a libidó fokozására. Ennek ellenére kevés tanulmány
vizsgálta a földimandula állítólagos afrodiziákum tulajdonságait. Az egyik egér
tanulmány eredménye, hogy a tigrismogyorók segítenek megőrizni a herék súlyát
és a spermatermelést a nehézfémek mérgezését követően (21). Egy
patkánykísérletben, 30 napon keresztül nagy mennyiségű földimandulát
fogyasztottak, melynek köszönhetően megemelkedett tesztoszteron szintet,
fokozódó szexuális aktivitást és csökkent, a párzási szakaszok közötti,
időintervallumot figyeltek meg (22).
Milyen formában érdemes fogyasztani a földimandulát?
Nagyon sokoldalú gumó, rengeteg
jótékony hatású hatóanyaggal, így az étkezéshez különféle módon adható hozzá.
Nyersen vagy pörkölve is fogyaszthatók, ha vízbe áztatják vagy felforralják
általában lágyabbak és könnyebben rághatóak. Ízletes harapnivalókat
készíthetnek, de különféle ételekhez, például reggeli gabonapelyhekhez,
turmixokhoz, salátákhoz és joghurtokhoz is felhasználhatók. A földimandula
összekeverhető diófélékkel és szárított gyümölcsökkel. Lehet őrölni és
lisztként kenyérben vagy más pékárukban felhasználni. A földimandula
gluténmentes. Spanyolországban a földimandulát egy népszerű növénytej ital
előállításához használják, horchata de chufa néven. Átalakíthatók tejmentes
joghurtokká és fagylaltokká is.
http://www.biyovis.hu/HU-hun/Product/search/m-essence-choconess-5db/0/1-16461
http://www.biyovis.hu/HU-hun/Product/search/m-essence-choconess-10db/0/1-16458
http://www.biyovis.hu/HU-hun/Product/search/m-essence-choconess-16db-/0/1-16466
Források: 6 Emerging Health Benefits of Tiger
Nuts https://www.healthline.com/nutrition/tiger-nuts
|