A polifenolok segítenek az egészség
megőrzésében
Napjainkban
egyre többet hallhatunk a polifenolok kedvező hatásairól, de mik is ezek az
anyagok valójában és milyen élelmiszerekben találhatóak meg?
A polifenolok
növényekben megtalálható hatóanyagok egy nagy halmaza, amelyben számos
alcsoportot különítünk el. Polifenolok például a sokat emlegetett flavonoidok
vagy például a feketeszőlőben, így a vörösborban is megtalálható resveratrol.
Egyik legfontosabb tulajdonságuk az antioxidáns (oxidációt gátló, szabadgyökfogó)
hatás, mely azt jelenti, hogy képesek a szervezetünkben lévő ártalmas
szabadgyökök semlegesítésére. A szabadgyökök természetes módon jönnek létre, az
egészséges szervezet képes ellenük védekezni saját antioxidánsaival, vagyis az
egészséges szervezetben szabadgyök-antioxidáns egyensúly áll fent. Azonban
bizonyos megbetegedések során vagy tartós stresszhelyzetben eltolódhat ez az
egyensúly és a káros, például az öregedésben is szerepet játszó szabadgyökök
felé elbillenhet a mérleg. Így ezekben az állapotokban több szabadgyökfogó
anyagra van szükségünk, melyeket bevihetünk táplálkozás útján is, például magas
polifenol-tartalmú élelmiszerekkel. A polifenolok sok esetben színanyagként
vannak jelen, ezért helyes általánosságban az állítás, miszerint a sötét, lilás
gyümölcsök és zöldségek magas gyökfogó tartalommal bírnak.
A
polifenoloknak többféle típusa is létezik, ilyenek a fenolsavak, a lignánok
vagy a flavonoidok. Fenolsavban gazdag például a szőlő, de a bogyós gyümölcsök
is. A lignánokat legnagyobb mennyiségben a lenmag, míg flavonoidokat a
gyümölcsök és a zöldségek tartalmazzák.
A polifenolok
nagyfokú sejtvédelmet biztosítanak és csökkentik a szervezetünkben a stressz
szintjét. Különlegességüket mutatja, hogy nemcsak antioxidáns, hanem
gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek.
A polifenolok
csoportjába tartozik például a kvercetin és a resveratrol is, melyek nagyon jól
szabályozzák a vércukorszintet. A vöröshagymában is megtalálható a kvercetin,
melynek cukorbetegség ellenes hatása van, de segíthet az érelmeszesedés
megakadályozásában is.
A cukorbetegség
kialakulásában nagy szerepe van az inzulin hiányának, viszont a resveratrol
csökkenti az inzulin szekrécióját, és késleltetheti az inzulinrezisztencia
kialakulását.
A 2-es típusú
diabéteszt azért is kell komolyan venni, mivel negatívan hat az erekre és a
vesék állapotára. A resveratrollal kapcsolatos kutatások azt mutatják, hogy
segíthet megakadályozni a vese károsodását, amely a cukorbetegség egyik
szövődménye is lehet.
A polifenolok
abban is a segítségünkre lehetnek, hogy támogatják a szív egészséges működését.
Mivel pozitívan hatnak a koleszterinszintre, csökkenhet az érelmeszesedés
kialakulásának kockázata, így kevésbé képződnek plakkok az érfalakon. Hosszabb
távon ezzel óvjuk a szívünk és az érrendszerünk egészségét.
A polifenolok
nemcsak a szívre és az érrendszerre gyakorolnak jótékony hatást, hanem az agyra
is. Ebben kiemelkedő szerepe van annak, hogy gyulladást csökkentenek és
antioxidáns hatással rendelkeznek. Ezek mind hozzájárulhatnak az egészséges
agyműködéshez, és az olyan súlyos betegség kialakulásának a kockázatát is
csökkenthetik, mint például az Alzheimer-kór.
Forrás:
https://gyogyszernelkul.com/a-polifenolok-segitenek-az-egeszseg-megorzeseben/
http://www.debkard.hu/kardio_magazin.html?view=535
|