
Csodatevő fűszer: a gyógyító sáfrány
A történelem egyes korszakaiban, a sáfrány drágább volt az aranynál. Napjainkban is, a sáfrány a legdrágább fűszer a világon. A sáfrány, arany-narancssárga színű és a sziglice nevű kék virág bibéjéből nyerik. Törökországból származik. Minden elültetett hagyma 4-5 virágot hoz. 5 kg friss vagy 1 kg szárított sáfrányhoz hozzávetőlegesen 70-80 ezer virágra van szükség. Tovább drágítja a fűszert, hogy csak kézzel lehet szedni és az időpontra is figyelni kell. Amikor virágzik, minden nap szedni kell, mert a fent hagyott virág másnapra elhervad. Annál jobb minőségű a sáfrány, minél frissebben szedték le. Ezért drágább, mint az arany.
A SÁFRÁNY OLYAN FONTOS TÁPANYAGOKAT IS TARTALMAZ, MINT A VAS.
Ez jó a vérre és az izmokra. A magnézium jó az idegekre, az izmokra, a csontokra és a vérnyomásra. A mangán pedig segíti a vércukorszint szabályozását, a szénhidrátok metabolizálását és a kalcium felszívódását. A sáfrány káliumot is tartalmaz, amely jó a mellékvesék és a vese működéséhez. A benne lévő B6-vitamin jó az agy, az idegrendszer és a hormonok számára. C-vitamin tartalma pedig segíti az immunrendszert. A sáfrány segíti az emésztésünket, csökkenti a túlzott puffadással és gázképződéssel járó kellemetlenségeket, enyhíti a gyomorégést, és enyhe fájdalomcsillapító, görcsoldó hatásai is vannak. Érdemes naponta – vagy a nagyobb lakomák után – meginni egy csésze sáfrányteát: ehhez két deci vízbe tegyünk egy csipetnyi sáfrányt, forraljuk fel, majd egy kiskanál mézzel ízesítve fogyasszuk el. A fűszernek nyugtató, stresszoldó és kiegyensúlyozó hatásai is vannak, ezért ha az állandó idegeskedés miatt nehezebben alszunk el, érdemes egy-egy bögre sáfrányból készült teát vagy sáfránnyal ízesített meleg mézes tejet meginni. A sáfrányban található fitokemikáliák a hangulatunkat is javítják, a fűszer rendszeres fogyasztása a szakemberek szerint enyhítheti a depresszió tüneteit is.
A sáfrányban található fitonutriensek különösen jót tesznek a szemünknek, védik az úgynevezett fotoreceptorokat a károsodástól és csökkenti a súlyos, degeneratív szembetegségek (pl. az időskori makuladegeneráció) kialakulásának kockázatát is. Ha valaki a szeme egészségét szeretné megőrizni a sáfrány segítségével, érdemes sáfránykivonatot tartalmazó étrend-kiegészítőt szednie.
Kutatások szerint a fűszerben olyan vegyületek is vannak, melyek jótékonyan hatnak az agyunkra, többek között javítják a kognitív funkciókat, még az idősebbek vagy a demenciában, Alzheimer-kórban szenvedők esetében is. A szakemberek tervei között mindenképpen szerepel, hogy tovább tanulmányozzák a sáfrány hatóanyagait, melyeket esetlegesen fel lehet majd használni egy, a demencia kezelésére, sőt akár gyógyítására szolgáló szer kifejlesztésére.
Állatkísérletek során azt is sikerült bizonyítani, hogy a sáfrányban található antioxidánsok és gyulladáscsökkentő hatóanyagok megakadályozzák, hogy lerakódások, úgynevezett plakkok alakuljanak ki a vérereken. Ezek a plakkok érszűkületet okozhatnak, rontják a vérkeringést és rendkívül súlyos problémákhoz, akár agyvérzéshez vagy szívinfarktushoz is vezethetnek. A sáfrány, illetve a fűszerkivonatot tartalmazó étrend-kiegészítő a vérnyomást is normalizálja és az erek rugalmasságának megőrzéséhez is hozzájárul.
http://www.biyovis.hu/HU-hun/Product/search/--melissan-forte-kapszula-60db-/0/1-16665
|