Termék kereső
Ok
Probléma kereső
Ok
Termékcsoportok
AKCIÓ
Termékcsomagok
XL-XXL
Vitastiq-vitamin nyomon követő
M Essence Bio gomba
Purex Phase program
Immunrendszer
Stressz
Tisztítókúra
Szív és érrendszer
Húgyúti panaszok
Mozgásszervi panaszok
Vérszegénység
Változókor
Teák és különleges ivólevek
Arc- és testápolás, kozmetikumok
Szájápolás
Gyógykozmetikumok
Levegőtisztítás
Magnetoterápia
Elektroszmog és egyéb sugárzások
Réztextíliák
Családtervezés
Tisztítószerek
Emésztőrendszer
Információs anyagok
Oktatási anyagok
Szuperélelmiszerek

 

Kiegyensúlyozott étkezéssel az immunrendszerért!

Az immunrendszer sejtjei a szervezetben elszórtan – elsősorban a csontvelőben, a vérben, a nyirok­csomókban és nyirokerekben, a lépben, a bőrben, a tüdőben és az emésztőrendszerben – helyezkednek el. Működésük igen összetett és gondosan összehangolt.


A megfelelő táplálkozás elengedhetetlen az erős immunrendszerhez, amely védelmet nyújt a szezonális betegségek, például az influenza és más egészségügyi problémák ellen, ideértve az ízületi gyulladást, allergiákat, vagy akár a daganatos megbetegedéseket. Erősítse immunitását azáltal, hogy ezeket a tápanyagokat beveszi az étrendjébe!


  • A fehérje fontos szerepet tölt be a gyógyulásban. Egyen különféle fehérjetartalmú ételeket, beleértve a tenger gyümölcseit, sovány húst, baromfit, tojást, babot és borsót, szójatermékeket, valamint a sózott dióféléket és magokat.
  • Az A-vitamin segíti az immunrendszer szabályozását és a fertőzésekkel szembeni védelmet azáltal, hogy a szájban, a gyomorban, a belekben és a légzőrendszerben a bőrt és szöveteket egészségesen tartja. Ezt olyan ételekből viheti be a szervezetébe, mint az édes burgonya, sárgarépa, brokkoli, spenót, piros paprika, sárgabarack, tojás vagy „dúsított A-vitamin” feliratú élelmiszerek, például tej vagy egyes gabonafélék.
  • A C-vitamin az immunitás fokozásával segít megvédeni szervezetünket a fertőzésektől. Gazdag C-vitamin tartalmúak a citrusfélék, például a narancs, a grépfrút és a mandarin, vagy a paprika, a papaya, az eper, a paradicsomlé.
  • Az E-vitamin antioxidánsként működik, semlegesíti a szabad gyököket és javíthatja az immunrendszert. Vegye fel az étrendjébe az E-vitaminnal dúsított gabonaféléket, napraforgómagot, mandulát, növényi olajokat (például napraforgó vagy sáfrány olaj), mogyorót és földimogyoróvajat.
  • A cink segít az immunrendszer megfelelő működésében, és segíthet a sebek gyógyulásában. A cink megtalálható a sovány húsban, baromfiban, tenger gyümölcseiben, tejben, teljes kiőrlésű termékekben, babban, magokban és diófélékben.
  • Más tápanyagok, köztük a B6-vitamin, folát, szelén, vas, valamint a prebiotikumok és a probiotikumok szintén befolyásolhatják az immunválaszt és fontos szerepet kell nekik adni az egészséges táplálkozásban. Természetesen az a legoptimálisabb, ha mindezen tápanyagokat természetes úton, mindennapi élelmiszereiből szerzi be.
  • A vas nemcsak a vörösvérsejtek oxigénszállító pigmentjének, a hemoglobinnak fontos alkotóeleme, de számos enzim meghatározó összetevője is. A vashiány csökkenti a szervezet védekezőképességét. Ezt elkerülhetjük, ha vörös húst, májat, belsőségeket, tojássárgáját, hüvelyeseket és leveles zöldfőzeléket, például spenótot fogyasztunk.
  • A fertő¬zésekkel szemben hatékony védekezést alakíthatunk ki, ha sok antioxidáns-tartalmú ételt fogyasztunk. Valamennyi gyümölcs és zöldség tartalmaz fitovegyületeket (növényi hatóanyagokat) és antioxidánsokat. Ha a szervezetünk nem jut hozzá ezekhez a vegyületekhez, már néhány hónap alatt sokkal hajlamosabbak leszünk különböző heveny és idült betegségekre. Bár a szervezetben is termelődnek antioxidáns hatású vegyületek, szükségünk van ezek külső forrásból történő bevitelére is. Fogyasszunk vízitormát, az aszalt sárgabarack béta-karotinban gazdag kiváló rágcsálnivaló.

Mit ne együnk?

 
Vigyázzunk, nehogy a táplálkozással kapcsolatos aggályoskodás elvegye az életkedvünket! Fontos azonban tudni, milyen mennyiségben fogyasszunk egyes ételeket.

  • Vörös húsokból napi 140 g-nál nagyobb mennyiség fogyasztása növeli bizonyos rosszindulatú daganatok, például a vastagbélrák kockázatát. Legjobb, ha hetente csak két alkalommal eszünk vörös húst.
  • Más ételek, amikre érdemes odafigyelni: Füstölt húst vagy halat csak alkalmanként fogyasszunk. Gyakoroljunk hasonló önmegtartóztatást az ecetes-sós lében eltett savanyúság és a túlsütött ételekkel kapcsolatban.
  • Alkohol és cigaretta. A túlzott alkoholfogyasztás jelentősen növeli a száj-, garat-, gége-, nyelőcső- és máj rák kialakulásának valószínűségét. A dohányzás tovább növeli a kockázatot: egészségünk szempontjából a legjobb, amit tehetünk az, ha leszokunk a dohányzásról.
  • Együnk kevesebb zsírt! A zsírban (különösen a telített zsírsavakban) gazdag táplálkozás hajlamosít emlő-, vastagbél-, hasnyálmirigy- és prosztatarákra. A telítetlen zsírsavak, mint az olívaolaj és az omega-3 zsírsavban gazdag élelmiszerek, például a zsíros húsú halak.

Hogyan segíthetsz még az immunrendszerednek?

 
A táplálkozás mellett természetesen a rendszeres mozgás is rendkívül fontos tényező egészséged megőrzése szempontjából! Legyél sokat friss levegőn! Élj aktívan, mozogj rendszeresen! Lehetőleg olyan mozgástevékenységet válassz, hogy minél jobban izzadj, mivel az izzadás segít a méreganyagok kiürítésében. Sport közben nő a baktérium és vírusölő makrofág sejtek mennyisége a keringésben, így érve el immunerősítő hatását. A sport nagyon jó stresszkezelő, energizáló tevékenység is.



Ha biztosra szeretnél menni, esetleg úgy érzed, nem tudsz elegendő mennyiségű vitamint bevinni a szervezetedbe az étrendeddel, kattints ide, és válogass az immunrendszert erősítő termékeink közül!

Immunrendszert erősítő készítmények >>>

BELÉPÉS
Elfelejtette Jelszavát?
OK
Kosár
A kosár üres.
 



Herba Gold Nonimed Purex

© 2009 Minden jog fenntartva | ÁSZF | Adatkezelési tájékoztató
Az oldal megtekintéséhez legalább Internet Explorer 7 ajánlott, 1024x768 felbontásban.