Mi a szervezet optimális PH-értéke? Létezik-e elsavasodás, és ha igen, mit tehetünk ellene? Lúgos, vagy savas? A szervezet elsavasodásának kérdésköre hasonlóképpen megosztja a nyugati orvoslás és a természetgyógyászat képviselőit. Vannak, akik egyenesen megalapozatlan humbugnak, műproblémának tartják ezt a témakört, mások szerint az elsavasodás a mai kor emberének népbetegsége, amellyel többek között helyes életmóddal és gondosan megválasztott étrenddel veheti fel a harcot. Mi a pH érték? Egy mérőszám, amely bármely folyadék, többek között a testnedveink sav és lúg háztartását fejezi ki egy nullától tizennégyig terjedő számskálán. A 7-es pH a semleges oldatokat jelzi. Ettől az értéktől lefelé egyre savasabb, felfelé haladva viszont egyre lúgosabb egy oldat. Nyálunk pH-ja 7,5, azaz lúgos. A bőrünket, pedig enyhén savas védőréteg fedi, ezért a pH-ja 5.5 körül mozog. Testünk valamennyi részén található testnedveinknek van egy optimális pH értéke, amelyre szervezetünk állandóan felügyel. Vérünk pH-ja 7,3 körüli, tehát lúgos. Ha ez az érték akár kéttizednyit is csökkenne, abba belehalnánk. A lúgok szervezetünkben a megújulást, míg a savak a lerakódások képződését segítik. A lerakódások számtalan betegséghez vezethetnek. A szervezetben a savképződésért felelős foszfor a húsokban, az édességekben, a fehérlisztben és a tartósítószerekkel készült valamennyi ételben és italban megtalálható. A savakat közömbösíteni képes lúgosító elemek – élükön a kalciummal – a barnalisztben, a zöldségfélékben, a gyümölcsökben fordulnak elő nagy mennyiségben. Hogy testünk elsavasodási folyamatait leállítsuk, 10 étkezésből 8-szor kellene ilyen ételeket fogyasztanunk. A savas szervezet fáradékonyabb és teljesítőképessége is gyengébb. Ha a tápanyagokkal szervezetünk nem kap a savak semlegesítéséhez elegendő kalciumot, akkor elvonja azt máshonnan. Ez súlyos mozgásszervi problémákhoz, csontritkuláshoz, izomgörcsökhöz vezethet. Hiszen a csontok, az ízületek, az izmok alapvető összetevői ezek az anyagok. A savasodás, azaz a sav bázis egyensúly felborulása a következő betegségeket okozhatja: - Szív- és érrendszeri károsodások, beleértve az érszűkületet és a vér oxigénszállító képességének csökkenését - Elhízás és cukorbetegség - Húgyhólyag- és vesebetegségek, beleértve a vesekövet is - Gyenge immunrendszer - A szabad gyökök romboló hatásának felgyorsulása, mely elősegítheti a rákos elváltozások kialakulását - Korai öregedés - Csontritkulás, gyengeség, törékeny csontok, csípőcsonttörés és csontkiszögellések kialakulása - Ízületi- és izomfájdalmak, izomláz-kialakulás - Alacsony energiaszint, krónikus fáradtság pH-mérés A pH-érték több módon mérhető. A laboratóriumokban nagyon pontos mérési lehetőségek állnak rendelkezésre. Az orvos a vér pH-értéke mellett a szövetek folyadékainak pufferképességét is meg tudja határozni. Ezekre az igen precíz vizsgálatokra csak a sav-bázis háztartás súlyos felborulása esetén van szükség. Ha ilyen nem áll fenn, magunk is megmérhetjük testnedveink savasságának fokát, egyszerű, gyógyszertárban vásárolható lakmuszpapírral. A tesztcsíkkal mérhető értékek 5,0-tól 8,0-ig terjednek, a különböző pH-fokok a papír egyértelmű színezésével jól felismerhetőek. A vizelet pH értékéből arra következtethetünk, hogy mennyire jól képes a szervezet felszívni az ásványi anyagokat, különösen a kalciumot, magnéziumot, nátriumot és káliumot. Ezek képesek semlegesíteni a savakat, és így szabályozzák a savasság szintjét. Ha túl magas a savak aránya, a test nem lesz képes mindet kiválasztani. Vagy el kell őket tárolnia a szövetekben (ez önmérgezéshez vezet), vagy semlegesítenie kell – azaz ásványi anyagokat kölcsönözni a szervektől, csontoktól stb. A nyál pH-ja megmutatja az emésztőenzimek, különösen a máj és a gyomor működését. Sok embernek a vizelete és a nyála egyaránt savas – ezt „dupla savasságnak” nevezik. A túlsavasodásért elsősorban a táplálkozás tehető felelőssé, azaz a savtermelő állati eredetű (hús, tojás és tejtermékek), feldolgozott ételek (fehér liszt és cukor), savtermelő italok (kávé, üdítő) túlsúlya az lúgtermelő ételekkel – mint a friss zöldségek – szemben. Az elsavasodást tovább súlyosbítja a gyógyszerek és a mesterséges édesítőszerek fogyasztása. A zöldségekben gazdag lúgosító étrend javítja a Na/K arány, aminek előnyös következménye lehet a csontok egészségére, az izomvesztésre. A lúgosítás eredményeként megemelkedő növekedési hormonszint javíthatja a keringést, a memóriát és a kognitív (gondolkodáson alapuló) funkciókat. |