Miért együnk rendszeresen fokhagymát?
Jellegzetes szaga ne tántorítson el senkit a
fogyasztásától: a fokhagymát nem csak jó íze, de gyógyhatása miatt is érdemes
beépíteni a mindennapi étkezésünkbe.
A fokhagyma jellegzetes illatát sokan szeretik, és legalább
annyian ódzkodnak tőle, a legtöbben azonban egyetértünk abban, hogy az aromája
elsősorban az ételeknek "áll jól", a fokhagymás lehelet viszont
meglehetősen taszító. Hasznos lenne pedig a rendszeres fogyasztása, hiszen
hatóanyagai igen jó hatással vannak az egészségünkre.
Ezt a fűszernövényt már közel ötezer éve ismerik és
használják az emberek. Egyiptomi tekercsek és görög orvosi feljegyzések is
megemlékeznek a fokhagyma gyógyító hatásáról, amelyet számos betegség
kezelésére alkalmaztak. Több mint
huszonöt fajta hatóanyag - enzimek, vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek -
található meg benne. A fokhagymát is tekinthetjük gyógynövénynek, hiszen
számtalan egészségügyi előnnyel rendelkezik.
A fokhagyma sok betegség megelőzésében lehet segítségünkre,
elsősorban a szívbetegség kialakulásának esélyét csökkentheti,
hiszen mérsékeli az artériák falára települő plakkok lerakódását, amivel
hozzájárul a megfelelő véráramláshoz. A fokhagyma torok-, hólyag- és
vesegyulladás esetén is hasznos lehet, illetve gombás fertőzéskor is bátran
bevethető.
Bebizonyosodott, hogy hozzájárul a vércukorszint
stabilizálásához, így rendszeres fogyasztásával csökkenthető a
cukorbetegség kialakulásának kockázata. De ez a gyógynövény remekül javítja
az emésztést, sőt a triglicerid- és a koleszterinszintet is
eredményesen csökkenti, valamint alacsonyabb vérnyomást eredményezhet.
Mindezen hatásainak köszönhetően hozzájárul a szív és az érrendszer
egészségének megőrzéséhez.
Jelentős bizonyítékok utalnak arra, hogy a fokhagyma szerepet
játszhat a rák megelőzésében és progressziójának lassításában. Gazdag
fitokémiai tartalma biztosítja a potenciális koleszterinszint-csökkentő és
rákellenes hatásait. A benne található fitokemikáliák olyan növényi vegyületek,
melyek védelmet jelentenek a sejtek számára az olyan károsodásokkal szemben,
melyek végül rákos betegség kialakulásához is vezethetnek.
A fokhagyma tele van értékes antioxidáns
vegyületekkel, és természetes antibiotikumként is funkcionálhat, így
nagyon hasznos nátha és megfázás esetén. Egyes tanulmányok arra világítanak rá,
hogy azok a személyek, akik rendszeresen fogyasztják ezt a gyógynövényt,
kevesebbszer lesznek náthásak, és a megfázással sem kell olyan sokszor
megküzdeniük. Ez a fokhagyma antimikrobiális és antibiotikus tulajdonságainak
köszönhető.
A fokhagyma jelentős antibakteriális hatással
rendelkezik, amelyek segítenek nekünk bizonyos fertőzések elleni küzdelemben.
Még a bőr megtisztításában is aktívan részt vesz, hiszen az antibakteriális
tulajdonságai segítenek csökkenteni a pattanások okozta duzzanatot és
gyulladást, sőt a bőr gombás fertőzéseivel szemben is eredményesen veszi fel a
harcot.
http://www.biyovis.hu/HU-hun/Product/search/--m-essence-kendermagolaj-fokhagyma-kivonattal/0/1-16473
Forrás:
https://gyogyszernelkul.com/miert-egyunk-rendszeresen-fokhagymat/
https://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/ennyi_mindenre_jo_a_fokhagyma/20170419103301
|