Milyen vitaminokra lehet szükségünk
télen?
A téli időszakban a táplálkozásunk is elég egyoldalú, a
napsütés lényegesen kevesebb, mint a többi évszakban, így a legfontosabb
vitaminjaink bevitelénél is nagyobb odafigyelésre van szükség.
Télen gyorsabban terjednek a vírusfertőzések is, főleg az
influenza vírus. Nem mindegy, hogy mitől esünk ágynak, azaz, hogy baktérium
vagy vírus okozza a megfázásos tüneteket. Az Influenza esetében vírus okozza a
megbetegedést, a tünetek enyhítése, az ágynyugalom és a várakozás marad, hogy
az immunrendszer legyőzze a betegséget, míg bakteriális fertőzésnél az orvosnak
hatékony antibiotikumok állnak rendelkezésére, hogy a gyógyulást jelentően
meggyorsítsák.
A hetekig tartó, esetleg szövődményekkel járó Influenzát az
immunrendszerünk, a belső orvos támogatásával hatékonyan előzhetjük meg!
Először is fontos fenntartani az optimális tápanyagszintet a
szervezetben, különösen az A-, C- és D-vitamin tekintetében. A legtöbb embernél
az A- és C-vitamin szintek nem optimálisak. Ezeknek a tápanyagoknak antivirális
képességeik vannak, és támogatni tudják az immunrendszert, amikor az
vírustámadás alatt áll. Az A- D-és C-vitaminok mellett az E-vitaminok is
lényegesek, mert segítik az anyagcsere- folyamatokat, ami alapvetően fontos a
szervezet egészséges működéséhez.
A mesterséges vitaminokkal és ásványi anyagokkal nem tudjuk
ezt megfelelően biztosítani, ugyanis a vitaminok önmagukban NEM elegendőek.
A szintetikus vitaminok csökkentik más tápanyagok
hasznosulását. A forgalomban lévő vitaminok többsége mesterséges. A szintetikus
vitamin sohasem képes betölteni azt a szerepet, amelyet egy természetes.
Ugyanis a vitamin működéséhez nem csupán a vitamin molekulára van szükség,
hanem enzimekre, kofaktorokra (ballaszt anyagokra), ásványi anyagokra. Egyetlen vitamin sem fordul elő a
természetben önmagában. A patikákban leggyakoribb összetevő az
aszkorbinsav. Ez nem egyenlő a
természetben előforduló C-vitaminnal. Ugyanis egy gyümölcs elfogyasztásakor
nemcsak az aszkorbinsavat juttatjuk be, hanem minden mást is (bioflavonoidok,
K-faktor, réz). A vitaminok működéséhez ásványi anyagokra is szükség van.
C-vitamin
A C-vitamint mindenki a nyáron elérhető vitaminok közé
sorolja, pedig télen is nagyon könnyű a bevitele: a savanyú káposzta, a brokkoli,
citrom, narancs és a kivi is bőségesen tartalmazza.
Ha azonban nem eszünk ezekből naponta, akkor
étrend-kiegészítő formájában érdemes bevinni, azonban nem mindegy, hogy milyen
vitamin-formát választunk.
http://www.biyovis.hu/HU-hun/Product/search/--lcvitamin-cseppek-100-ml/0/1-14881
D-vitamin
A D-vitamin nagyon fontos szerepet tölt be a szervezetben:
·
az egészséges csontokhoz és fogakhoz
elengedhetetlen,
·
az immunrendszer, az agy és az idegrendszer
egészségének támogatása,
·
az inzulinszint szabályozása és a cukorbetegség
kezelésének támogatása,
·
a tüdő működésének, valamint a szív- és
érrendszer egészségének támogatása.
http://www.biyovis.hu/HU-hun/Product/search/--extradrops-50-ml/0/1-13488
B-vitaminok
,,A gombák fontos B-vitamin források,,
A téli időszakban sokan panaszkodnak fáradságról, ilyenkor a
B-vitaminok szedése nyújthat segítséget, mivel ez a vitamincsoport fontos a
szervezet energiatermelése, az idegrendszer, az anyagcsere folyamatok működése
szempontjából.
Ehhez a vitamincsaládhoz többféle vitamin tartozik: B5-vitamin
például különösen sokat segít azoknak, akik a dohányzásról szeretnének
leszokni. A B1-vitaminnak az idegrendszer jó működésében van kiemelt szerepe,
így az idegrendszert érintő betegségek, például a cukorbetegek lábában
kialakuló neuropátia megelőzésében és kiegészítő terápiájában is alkalmazzák.
A gombák a B-vitaminokat komplex formában tartalmazzák. A
B-vitaminok esetében különösen fontos, hogy mind a 22 db B-vitamint egyszerre
vigyük be, nem elég csak az egyiket vagy csak a másikat.
A B12-vitamin természetes formájában csak állati eredetű
élelmiszerekből fedezhető, így a semmilyen állati eredetű táplálékot nem
fogyasztó vegánoknak étrend-kiegészítő formájában kell pótolniuk, ha szeretnék
elkerülni a hiányával járó vérszegénységet! Ugyanez vonatkozik a D-vitaminra
is.
A gombák egyedülállóak abban az értelemben, hogy
B12-vitamint tartalmaznak, amit a zöldségek egyáltalán nem képesek előállítani.
http://www.biyovis.hu/HU-hun/Product/search/--m%e2%80%99-essence-bio-shiitake/0/1-15900
http://www.biyovis.hu/HU-hun/Product/search/--m%e2%80%99-essence-full-spectrum-/0/1-15903
|