A szervezet energiaforrásai – a szénhidrát, fehérje és zsír – közül a
fehérje, és az azt alkotó létfontosságú aminósavak legfőbb forrásai a tej és
a tejtermékek, valamint a hús, a hal és
a tojás (ezek az ún. állati fehérjék), de fontos fehérjeforrás például a szója
és egyes magvak is (növényi eredetű fehérjék). Vegyük sorra ezeket a
táplálékcsoportokat:
A tej
és tejtermékek megfelelő mennyiségű fogyasztása minden életkorban ajánlott.
Ez lehet például napi fél liter tej (tejeskávé, tejes ital vagy turmix
formájában), ami allergiások és tejérzékenyek esetében helyettesíthető 1-2
pohár savanyított tejtermékkel (natúr joghurt vagy kefír) is. Ez utóbbiak
ráadásul segítik az egészséges bélflóra kialakítását és megőrzését, ezáltal
jótékonyan hatnak az emésztésre. A túró és a sajt is kedvelt fehérjeforrás,
azonban minden tejtermék esetén érdemes az alacsonyabb zsírtartalmút előnyben
részesíteni (a szárazanyag zsírtartalma sajtok esetén ne legyen több 45%-nál, a
tejfölből 20%-os helyett a 12%-osat, a tejből az 1,5%-osat vásároljuk meg),
mert ezeknek alacsonyabb az energiatartalmuk, és kevesebb rejtett zsiradékot
tartalmaznak. Az ajánlott napi fogyasztás 2-3 adag (adagonként 2dl vagy 5 dkg),
de az áltagosnál többre van szükség gyermekkorban, a terhesség és a szoptatás
idején.
A tejtermékek fehérjetartalmuk mellett
értékes vitamin- és ásványianyagforrások is (B2-, B12-vitamin).
A D-vitamin hasznosulásához nélkülözhetetlen kalciumtartalma is nagyon fontos.
A húsok
olyan esszenciális aminosavakat tartalmaznak, amelyeket növényi táplálékkal nem
tudunk a szervezetünkbe juttatni. Ezen kívül magas a B12-vitamin
tartalmuk, és jelentős niacin, B1-, B2- és B6-vitaminforrások.
Az ásványi anyagok közül kiemelkedő a vas, cink, mangán és réz tartalmuk. A vas
a növényi eredetű táplálékokból kevésbé szívódik fel, a húsokból hasznosul a
leginkább, de a húsok és a vasat tartalmazó növényi táplálékok együttes
fogyasztásakor (komplettállás) javul a növényi vas felszívódása – például ha
natúr csirkemellet a brokkolifőzelékkel
párosítjuk.
Az egészséges táplálkozást szem előtt
tartva a húsból és húskészítményekből is a sovány, alacsonyabb zsírtartalmúakat
fogyasszuk (bőr nélküli csirkemell, sovány sertés, marha, vadhúsok stb.). Minél
kevesebb a látható zsírszövet, annál alacsonyabb a táplálékban a rejtett
zsírtartalom. A húsfogyasztás hetente 2-3 alkalommal 12-15 dkg ajánlott.
A halak,
főként a tengeri halak nagyon fontos táplálékok. Bár hazánkban csak ritkán
kerül az asztalra, (sajnos!) hetente legalább kétszer kellene fogyasztanunk
(adagonként 15 dkg). A hal húsa omega-3 zsírsavakban gazdag, amely szabályozza
a vér koleszterinszintjét, ezért lényeges szerepet tölt be a szív- és
érrendszeri betegségek megelőzésében.
A belsőségekben
sok vitamin és ásványianyag található, de magas koleszterintartalmuk miatt
viszonylag ritkán (két-három hetente, nyersen mérve 5-8 dkg mennyiségben)
kerüljenek az étrendbe.
A tojás
szintén vitaminban és ásványianyagban gazdag, de magas a koleszterintartalma.
Önálló ételként javasolt fogyasztása hetente 2-3 darab, mivel még számos más
étel alkotórészeként is fogyasztásra kerül (pl. tojásos száraztészta, mártások,
húsggombóc, vagdalt, stb.).
A növényi eredetű
fehérjék – ellentétben az állati fehérjékkel – nem teljes értékűek, mert
nem tartalmazzák a szervezet számára nélkülözhetetlen esszenciális
aminosavakat. Ezek szerint megkülönböztetünk elsőrendű fehérjét (ilyen tallható pl. a
húsban, tojásban, tejben), illetve másodrendű fehérjét (pl. a burgonyában,
búzalisztben, borsóban, kukoricában). A
növényi fehérjeforrások közül a szója aminosavtartalma ugyan nagyon
hasonlít az állati eredetű élelmiszerekéhez, de önmagában ez sem helyettesíti
az elsőrendű fehérjéket.
Táplálkozástani alaptétel, hogy a fehérjeszükséglet
felét elsőrendű fehérjével kell biztosítani. Napi fehérjeszükségleted 45-60 gramm, amivel teljes
energiaszükségletünk 12-15%-át fedezzük.
Magas fehérjetartalmú táplálékok:
·
szójaliszt 41,5%
·
sajtok (pl. ementáli) 28,5%
·
téliszalámi 25,1%
·
bab 21,9%
·
marhahús (sovány) 20,6%
·
máj (sertés) 19,5%
·
dió 18,6%
Amennyiben nem olvastad még az 1. részt, kattints ide és nézz bele abba is. Sok hasznos információt találhatsz benne a gabona és zöldségfélékről.
Amennyiben hasznosnak találtad a cikket, kérlek lájkold és oszd meg, hogy minnél több emberhez eljuthasson! Köszönöm! |