Termék kereső
Ok
Probléma kereső
Ok
Termékcsoportok
AKCIÓ
Termékcsomagok
XL-XXL
Vitastiq-vitamin nyomon követő
M Essence Bio gomba
Purex Phase program
Immunrendszer
Stressz
Tisztítókúra
Szív és érrendszer
Húgyúti panaszok
Mozgásszervi panaszok
Vérszegénység
Változókor
Teák és különleges ivólevek
Arc- és testápolás, kozmetikumok
Szájápolás
Gyógykozmetikumok
Levegőtisztítás
Magnetoterápia
Elektroszmog és egyéb sugárzások
Réztextíliák
Családtervezés
Tisztítószerek
Emésztőrendszer
Információs anyagok
Oktatási anyagok
Szuperélelmiszerek


 

Nyáron is fontos a vitaminbevitel!

 

A megfelelő mennyiségű vitamin és ásványi anyag-bevitel pótlása fölött nyáron sem hunyhatunk szemet.

 

Annak ellenére, hogy nem tombol influenzaszezon és nincsenek mínuszok, még fontos, hogy ellássuk szervezetünket a szükséges tápanyagokkal. Bár a nyári gyümölcs- és zöldségkínálatnak köszönhetően gyerekjáték vitamin- és ásványi anyag szükségleteink biztosítása természetes forrásokból, mégis érdemes mérlegelni, hogy meg is tesszük-e. Nem elegendő, ha megnézzük a kertben a friss paprikát, el is kell fogyasztani, hogy a benne lévő vitamin bejusson a szervezetünkbe.

 

Mire van szükségünk?

 

Elsődlegesen figyeljünk a C-vitamin bevitelére nyáron is, ugyanis amellett, hogy szerepet játszik az immunrendszer megfelelő működésében, hasonlóan fontos tényezője az energiatermelő anyagcsere folyamatoknak, továbbá hozzájárul a normál kollagénképződéshez, ezen keresztül pedig a csontok, a porcok, a fogak és a bőr normál állapotának fenntartásához. A másik létfontosságú vitamin a D-vitamin, melynek megfelelő mennyiségű bevitele szintén nem hanyagolható el nyáron sem. Hajlamosak vagyunk a napsütésben nem törődni vele, és abban a hitben tartani magunkat, hogy elegendő a téli hónapokban pótolni, azonban hiába süt a nap, ha a mindennapjainkat egy napfénymentes irodában töltjük. Így ugyanúgy nem tudja a szervezetünk a kellő mennyiséget előállítani, mint a hideg hónapokban.

 

„Egy városban lakó, átlagos munkaidőben dolgozó ember valószínűleg nagyon kevés időt tölt a napon. Egy ausztrál kutatás szerint még a napsütéses tengerparti városok dolgozói is sok esetben szorulnak D-vitamin pótlásra. Pedig ez a vitamin több mint 200 emberi gén működésére van hatással.”

 

Továbbá különös figyelmet kell már egészen tavasztól fordítanunk az E-vitamin bevitelére, ugyanis az erős napfény, vagy napégés hatására szabadgyökök képződhetnek a szervezetünkben, az E-vitamin pedig hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez. Ennek köszönhetően a sejtöregedés sebességének mérséklésében is szerepe van. Nyáron rendszerint aktívabbak vagyunk, több időt töltünk a szabadban, sportolunk, kirándulunk, illetve a nyár közeledtével gyakran kezdünk diétába, hogy a strandszezonra formába lendüljünk. Azonban érdemes odafigyelni arra, hogy a rendszeres mozgás és a kevesebb étel fogyasztása kalciumot és magnéziumot von el a szervezetünktől, ezért figyeljünk oda ezek bevitelére is.

 

Mit (t)együnk?

 

Az ideális az lenne, ha mindenki kellően változatosan étkezne, és természetes úton tudnánk pótolni a vitaminokat. Igyekezzünk kihasználni a nyári hónapok adta lehetőségeket. Fogyasszunk sok egrest, spenótot, sóskát, zöldpaprikát és bogyós gyümölcsöket, mely mind gazdag C-vitamin forrás, ugyanúgy, mint a citrusfélék. D-vitamin pótlás érdekében együnk egész évben sok tojást és gombát, illetve, ha egzotikus országba utazunk használjuk ki, és fogyasszunk lazacot, szardíniát és tonhalat. Természetesen ezek itthon is beszerezhetőek egész évben, de mindig izgalmasabb a határon túl megkóstolni őket.

 

Természetes E-vitamin forrás a dión, a mandulán és a mogyorón kívül az avokádó, a kivi, a spenót, a brokkoli, és a petrezselyem. A földimogyoró, petrezselyem és az avokádó E-vitamin tartalma mellett magas Q10-koenzim tartalma miatt is ajánlott. A magnézium kedvéért pedig együnk minél több görögdinnyét, mely rendkívül gazdag C-, és B-vitaminban is. De ha úgy érezzük, hogy még több magnéziumra van szükségünk, ehetünk tököt, tarkababot, mákot, banánt, és bármilyen zöld leveles zöldséget.

 

„Az ásványi anyagok pótlása nem olyan egyszerű pusztán táplálkozással. Például egy banán mindössze 30 mg, 10 dkg paradicsom pedig csak 11 mg magnéziumot tartalmaz, melyek a napi ajánlott mennyiség töredékét jelentik.”

 

A szakértők szerint a kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás mellett is érdemes olyan táplálék-kiegészítőket választani, amelyek tartalmaznak minden fontos vitamint és ásványi anyagot, amelyekre a nyári megemelkedett igény esetén szüksége van a szervezetnek.

 

Források:

https://www.wavita.hu/a/nyari-vitaminok-ezekre-figyelj

https://www.mindmegette.hu/vitamin-nyaron-d-vitamin-c-vitamin-vitaminpotlas-52601/

 

http://biyovis.hu/HU-hun/Product/akcio/--biyovit-gold-tabletta-60-db-akcio/1-4960/1-11348

http://biyovis.hu/HU-hun/Product/search/--lcvitamin-cseppek-100-ml/0/1-14881

http://biyovis.hu/HU-hun/Product/search/--extradrops-50-ml/0/1-13488

http://biyovis.hu/HU-hun/Product/search/--magnemax-forte-tabletta-90-db/0/1-15720

http://biyovis.hu/HU-hun/Product/search/--magnemax-kapszula-60-db/0/1-10528

http://biyovis.hu/HU-hun/Product/search/--coral--calcimax-ragotabletta-90-db/0/1-10084

 

 



Herba Gold Nonimed Purex

© 2009 Minden jog fenntartva | ÁSZF | Adatkezelési tájékoztató
Az oldal megtekintéséhez legalább Internet Explorer 7 ajánlott, 1024x768 felbontásban.