Nyomtatás...
Bezárás

 

Őrülten csábos ételek
Teriyaki tofi erdei gombával és spagetti tésztával

 
Hozzávalók 4-5 személyre
A teriyakipáchoz:

•    5 ek tamari (szójaszósz)
•    3,5 ek olívaolaj
•    ½ csésze ananászlé
•    6 ek rizsecet v. almaecet
•    3 ek juharszirup v. nádcukor
•    5 gerezd áttört fokhagyma
•    2 ek reszelt gyömbér
•    tetejére póréhagyma, ízlés szerint


Alap hozzávalók:
•    45 dkg szilárd tofu kipréselve, 6 vastagabb szeletre vágva
•    1 cs gluténmentes spagetti tészta
•    ½ ek olívaolaj
•    erdei gomba, ízlés szerint


Öntet:
•    1 csésze narancslé
•    1 csésze száraz fehérbor
•    1 ½ ek kukoricakeményítő ¼ csésze hideg vízzel sűrű habarássá elkeverve


1. A terijakipác elkészítése: Öntsd bele a tamarit, az olívaolajat, az ananászlevet, az ecetet, a juharszirupot, a fokhagymát és a gyömbért egy tálba, és habverővel keverd jól össze! A pácléből tegyél félre 2/3 csészényit az öntethez!


2. A tofu elkészítése: Helyezd a tofuszeleteket egy alacsony falú fazékba (ne halmozd egymásra őket)! Majd öntsd rájuk a maradék terijakipácot! Hagyd állni 1-3 órán át, míg a tofu jól beszívja a páclevelet!


3. Melegítsd elő a sütőt 160 C°-ra!
4. Főzd a tésztát fogkeményre – ügyelj, hogy ne főjön szét, majd tedd félre a kész tésztát!


5. Rakd a tofut egy olívaolajjal kikent tepsibe, és locsold rá a serpenyőben maradt páclevelet! Süsd a szeleteket nagyjából 1 órán át, félidőben fordítsd meg őket! A tofu akkor készül el, amikor a páclé elpárolgott, és a szeletek szilárd állagúak. Vedd ki őket a sütőből!


6. Öntet elkészítése: Miközben a tofu sül, egy kisméretű serpenyőben közepesnél nagyobb lángon habard össze a félretett 2/3 csésze terijakipácot a narancslével és a borral! Nagyjából 15 perc alatt sűrítsd a felére a folyadék mennyiségét!


7. Keverd bele a kukoricakeményítő-habarást, és vedd le a tűzről! A szósznak annyira be kell sűrűsödnie, hogy rátapadjon a kanál hátára.


Jó étvágyat kívánunk hozzá!