D-vitamin jelentősége egészségünk megőrzésében
A D-vitamin olyan vegyületek
csoportja, amelyek szteroid szerkezetűek és számos biológiai hatást fejtenek ki
a vitaminhatáson túl. Az emberi szervezet számára legfontosabbak a D3- és
D2-vitaminok (kolekalciferol, ergokalciferol). Különleges helyet foglalnak el a
vitaminok között, mivel az emberi szervezet képes saját maga is előállítani
őket, és számos szempontból fontos hormonoknak tekinthetők.
A D-vitamin alkalmazásának fő
célja a vitaminhiány megelőzése, illetve enyhítése. Tél végén a magyarországi
népesség több mint 90%-a D-vitamin-hiányos, és 20% azok aránya, akik vérében a
D-vitamin koncentrációja annyira lecsökken, hogy az már közvetlen, akut
veszélyt jelent a kalcium-anyagcsere szempontjából. Ha a lakosság
D-vitamin-szintje optimális lenne, a csonttörések, a cukorbetegség, bizonyos
daganatos betegségek és a légúti betegségek is számottevően ritkábbak lennének.
A D3-vitamin előnyösebb a pótlás
szempontjából, mivel kevésbé emeli a vér kalciumszintjét, jobban felszívódik és
stabilabb kémiai tulajdonságokkal rendelkezik.
Az Európai Élelmiszer-biztonsági
Hatóság (EFSA) által elfogadott, egészségre vonatkozó állítások szerint a
D-vitamin hozzájárul a kalcium és a foszfor megfelelő felszívódásához és
hasznosulásához, a vér normális kalciumszintjének, valamint a csontok és a
fogak egészségének fenntartásához, a normál izomműködéshez, az immunrendszer
egészséges működéséhez (gyermekeknél is); a D-vitamin szükséges a gyermekek
normális növekedéséhez és csontfejlődéséhez, valamint szerepe van a
sejtosztódásban is.
Bizonyított hatás
Több klinikai
vizsgálat szerint a D-vitamin pótlása csökkentheti a megfázásos betegségek és
az influenzás megbetegedések időtartamát, valamint enyhébb tünetekkel járhat,
mint azoknál, akik nem szednek D-vitamint. Egy hosszú távú vizsgálat során a
tartós D-vitamin szedésével a húgyúti fertőzések gyakorisága is csökkent.
Továbbá kimutatták, hogy a szklerózis multiplex új eseteit gyakrabban
diagnosztizálják tavasszal, amikor a D-vitamin szintje alacsony, bár a
metaanalízisek szerint a betegséget nem lehet hatásosan megelőzni vagy kezelni
D-vitamin pótlással. A szisztémás lupus erythematosus nevű autoimmun betegség
alacsony D-vitamin szinttel társul, és a tünetek enyhülhetnek D-vitamin
hatására.
A D-vitamin
daganatkockázatot csökkentő hatására akkor figyeltek fel, amikor az USA-ban az
emlő-, a petefészek- és a vastagbélrák gyakorisága fordított arányban állt az
adott területen mért napsütéses órák számával. Számos vizsgálat és megfigyelés
alapján a vastagbél-, az emlő- és a prosztatadaganatok esetében megállapítható,
hogy a D-vitamin hiány kockázati tényező, míg a vitaminpótlás csökkentheti a
betegség kialakulásának esélyét és javíthatja a túlélés esélyeit.
A
cukorbetegséggel kapcsolatban az 1-es típusú diabétesz esetében bizonyított,
hogy a gyermekkori D-vitamin hiány növeli a kockázatot, míg a 2-es típusú
cukorbetegség esetében feltételezhető (a vizsgálatok zöme erre utal), hogy a
D-vitamin hiány kockázati tényező.
Hatásmód
A
kolekalciferol az emberi bőrben szintetizálódik napsütés hatására. A D3-vitamin
képződéséhez elegendő 10-30 percnyi, az arcot és a fedetlen végtagokat érő
napsugárzás. Télen, ősszel, kora tavasszal, valamint fényvédelem mellett
viszont nyáron sem keletkezik elegendő D-vitamin a bőrben napozás hatására. Ezt
megfelelő mennyiségű és minőségű D-vitamin tartalmú étrend-kiegészítők
szedésével tudjuk ellensúlyozni.
Forrás: Csupor
Dezső – PirulaKalauz
|