Nyomtatás...
Bezárás


Dr. Kis Zoltán, mint a Biyovis folyékony és olajalapú étrend kiegészítőket fejlesztő és gyártó divízió szakmai vezetője.

 

Általános iskolai és gimnáziumi tanulmányait Szegeden végezte, majd 1961-ben a Veszprémi Vegyipari Egyetem hallgatója lett. Az egyetemi évek alatt végzett szakmai diákköri tevékenységnek köszönhetően végzés után ugyancsak Veszprémben, a Magyar Tudományos Akadémia Műszaki Kémiai Kutató Intézetében tudományos segédmunkatársként kezdte pályáját.

 

Kutató Intézeti tevékenysége szorosan kapcsolódott az Intézetben folyó alapkutatásokhoz, elsősorban intenzív vegyipari eljárások, mint pl. a fluidizációs-, habkolonnás-, rotációs filmeljárás és az alkalmazásokhoz kapcsolódó berendezések tanulmányozásához, később egy-egy résztéma önálló kidolgozásához. Egy technológiai jellegű kutatáshoz kapcsolódó analitikai téma önálló feldolgozásából 1972-ben „summa cum laude” minősítéssel védte meg doktori disszertációját. Ezt követően a kutatói tevékenység mellett hosszabb időre a termo-analitikával, gáz- és folyadék kromatográfiával, szedimentációval alkalmazási szinten foglalkozó nagyműszeres laboratórium vezetője lett.

 

Az alapkutatási témák mellett részt vett az úgynevezett külső megbízásos kutatási témákban is, amely alkalmazott kutatási feladatok jó lehetőséget biztosítottak az alapkutatási eredmények bizonyos gyakorlati, elsősorban gyógyszeripari hasznosításához. Ilyen jellegű munkák jó alkalmat kínáltak az alapkutatási eredmények hazai és külföldi szaklapokban történő publikálása mellett a találmányok, illetve szabadalmak kidolgozásához. Ilyen tevékenységből kifolyólag mintegy harminc külföldön is bejegyzett szabadalom társszerzője. Ehhez az időszakhoz kapcsolódóan elvégezte az Országos Találmányi Hivatal „Iparjogvédelmi ügyvivői” szaktanfolyamát, majd szakmai előmenetele érdekében a Közgazdaságtudományi Egyetem Levelező szakán mérnökközgazdászi diplomát szerzet.

 

A 80-as évek közepén önálló vállalkozásba kezdett, hasznosítva a kutatóintézeti tapasztalatokat és kapcsolatokat, gyógynövény-feldolgozással, majd mindinkább gyógyhatású termékek előállításával kezdett foglalkozni. A termékfejlesztések során több, legalább 3 találmányi szintű eljárás kidolgozására került sor, amelynek szabadalmaztatása előkészített, de addig is a speciális területen alkalmazott know-how az eljárások védettségét mindenképpen biztosítja.

 

Biyovis Hungary Kft. fejlesztési csoportjával, valamint Lévai László természetgyógyász kollégájával, aki valójában a termékek hatóanyaginak és funkciójának meghatározó megalkotója, együtt fejlesztik és gyártják a Biyovis folyékony étrend-kiegészítő család tagjait. Ennek eredménye az a számos termék, melyek nagy nemzetközi sikereknek örvendenek. Ezen munkacsoport céljai közé tartozik a további Biyovis egyedi termékeinek, fejlesztése és azoknak a forgalomba hozatala nemzetközi szinten.

 

A termelés további bővítéséhez az alapanyagbázis, a működő technológia és maguk a berendezések a betanított munkaerő, a megfelelő infrastruktúra rendelkezésre áll. Jelenleg az EU követelményeknek is megfelelő három, szakosodott üzemegységben folyik a termelés.

 

 

dr Kiss Zoltán

MTA volt tagja

kutató, fejlesztő mérnök