Őrülten csábos ételek Teriyaki tofi erdei gombával és spagetti tésztával Hozzávalók 4-5 személyre A teriyakipáchoz: • 5 ek tamari (szójaszósz) • 3,5 ek olívaolaj • ½ csésze ananászlé • 6 ek rizsecet v. almaecet • 3 ek juharszirup v. nádcukor • 5 gerezd áttört fokhagyma • 2 ek reszelt gyömbér • tetejére póréhagyma, ízlés szerint Alap hozzávalók: • 45 dkg szilárd tofu kipréselve, 6 vastagabb szeletre vágva • 1 cs gluténmentes spagetti tészta • ½ ek olívaolaj • erdei gomba, ízlés szerint
Öntet: • 1 csésze narancslé • 1 csésze száraz fehérbor • 1 ½ ek kukoricakeményítő ¼ csésze hideg vízzel sűrű habarássá elkeverve
1. A terijakipác elkészítése: Öntsd bele a tamarit, az olívaolajat, az ananászlevet, az ecetet, a juharszirupot, a fokhagymát és a gyömbért egy tálba, és habverővel keverd jól össze! A pácléből tegyél félre 2/3 csészényit az öntethez!
2. A tofu elkészítése: Helyezd a tofuszeleteket egy alacsony falú fazékba (ne halmozd egymásra őket)! Majd öntsd rájuk a maradék terijakipácot! Hagyd állni 1-3 órán át, míg a tofu jól beszívja a páclevelet!
3. Melegítsd elő a sütőt 160 C°-ra! 4. Főzd a tésztát fogkeményre – ügyelj, hogy ne főjön szét, majd tedd félre a kész tésztát!
5. Rakd a tofut egy olívaolajjal kikent tepsibe, és locsold rá a serpenyőben maradt páclevelet! Süsd a szeleteket nagyjából 1 órán át, félidőben fordítsd meg őket! A tofu akkor készül el, amikor a páclé elpárolgott, és a szeletek szilárd állagúak. Vedd ki őket a sütőből!
6. Öntet elkészítése: Miközben a tofu sül, egy kisméretű serpenyőben közepesnél nagyobb lángon habard össze a félretett 2/3 csésze terijakipácot a narancslével és a borral! Nagyjából 15 perc alatt sűrítsd a felére a folyadék mennyiségét!
7. Keverd bele a kukoricakeményítő-habarást, és vedd le a tűzről! A szósznak annyira be kell sűrűsödnie, hogy rátapadjon a kanál hátára.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
|